• -

Wat u moet weten over PSD2

Category:Nieuwsbrieven

De vernieuwde Payment Services Directive (PSD2) is een Europese wet voor betalingsverkeer. Door deze wet kunt u nu ook derde partijen toegang geven tot uw betaalgegevens. Zo bevordert PSD2 innovatie en concurrentie op de betaalmarkt.

Maar wat is PSD2 precies? En hoe zorgen we ervoor dat betaalgegevens veilig blijven?

Wat is PSD2?

PSD2 is een Europese wet voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. Deze wet is in februari 2019 in Nederland ingevoerd. Het houdt onder andere in dat banken verplicht zijn om derde partijen toegang te geven tot uw betaalrekening als u daar toestemming voor geeft. Derde partijen zijn bedrijven die betaaldiensten aanbieden. Deze bedrijven krijgen alleen toegang tot uw betaalrekening als u daar toestemming voor geeft.

Waarom is PSD2 er?

Voordat PSD2 van kracht was, hadden alleen banken en uzelf toegang tot uw betaalgegevens. Het idee van PSD2 is dat u als consument zelf bepaalt wie er allemaal nog meer gebruik mag maken van die gegevens. Door PSD2 ontstaat er meer concurrentie op de betaalmarkt, omdat ook andere bedrijven dan uw bank uw betaalgegevens kunnen inzien. Maar er zijn twee voorwaarden:

  1. U bepaalt zelf wie toegang krijgt tot uw betaalgegevens.
  2. Het bedrijf moet een vergunning hebben bij De Nederlandsche Bank (DNB) of in een andere lidstaat van de EU.

Innovaties dankzij PSD2

In Nederland was er voor PSD2 al veel mogelijk op het gebied van betalen. Het kan dus zijn dat u nog geen verzoek heeft gekregen van een bedrijf om uw betaalgegevens in te zien.

Maar wat zijn dan precies de mogelijkheden met PSD2? Al uw betaalrekeningen en betaaltransacties bij verschillende banken verzamelen in een overzicht is een voorbeeld. Zo ontstaat een slim huishoudboekje dat met eerdere betaaltransacties voorspellingen kan doen. In de toekomst kunt u misschien ook apparaten toegang geven tot uw betaalrekening. Een koelkast die bijvoorbeeld zelf de voorraad bijhoudt, een bestelling plaatst bij de supermarkt én gelijk afrekent. Dankzij PSD2 ontstaan er veel nieuwe mogelijkheden.

De risico’s van PSD2

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen zomaar toegang heeft tot uw betaalgegevens. Daarom is het goed om kritisch te zijn als een bedrijf om toegang tot uw gegevens vraagt. Zo’n vraag tot toegang is namelijk gemakkelijk te verwarren met phishing; cybercrime waarmee er ‘gevist’ wordt naar gegevens zoals uw inlogcodes en pincode. Twijfelt u of de vraag wel klopt? Dan kunt u altijd checken of het bedrijf in ons register van vergunningen staat. Als u niet reageert op het verzoek, krijgt het bedrijf nooit toegang tot uw betaalgegevens.

Als u de derde partij toegang geeft tot uw betaalgegevens, mag die derde partij de gegevens alleen voor het specifieke doel gebruiken waarvoor u toestemming heeft gegeven. DNB en de Autoriteit Persoonsgegevens controleren of de partij zich daar ook aan houdt.

[BRON De Nederlandse bank eurosysteem]