• -

Hypotheekrente blijft dalen

Category:Nieuwsbrieven

09 Sep 2016 Bron: ANP

Aan de aanhoudende daling van de hypotheekrente lijkt vooralsnog geen einde te komen. Donderdag verlaagde ING diverse tarieven verder. Daarbij zakte de rente op een lening voor één jaar onder bepaalde voorwaarden voor het eerst zelfs tot lager dan 1%.

ING

ING verlaagde het tarief voor een lening met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met 35 basispunten naar 0,99%. Daarnaast ging het tarief voor een vergelijkbare lening met een rente die voor tien jaar is vastgezet naar 1,59%. Een woordvoerder sprak van de laagste tarieven ooit.

Gevolg stimuleringsbeleid

De verlaging bij ING past in het beeld van de almaar dalende rentes van de afgelopen jaren. Die zijn het gevolg van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de scherpe concurrentie tussen geldverstrekkers. De rente op leningen met een rentevaste periode van tien jaar (met NHG) is daardoor bij een hele reeks aanbieders lager dan 2%.

Laag tarief spaarrekening

De keerzijde van de lage hypotheekrente wordt gevormd door de lage tarieven op spaarrekeningen. Momenteel biedt geen enkele instelling in Nederland meer dan 1% rente op vrij opneembare spaartegoeden. Geld voor vijf jaar wegzetten levert nog geen 1,5% rente per jaar op.

ECB wijzigt beleid niet

De ECB besloot donderdag zijn beleid niet te wijzigen. De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, benadrukte dat de stimuleringsmaatregelen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd, zoals de historisch lage rente en de opkoop van obligaties, zeer goed werken. Voorlopig is de bank er echter niet in geslaagd de inflatie dichter richting het beoogde doel van net geen 2% te krijgen. In augustus bleef de geldontwaarding in de eurozone steken op gemiddeld 0,2%. Daardoor neemt de kritiek op het ECB-beleid steeds verder toe. Zo klaagden banken de afgelopen tijd steen en been over de lage rente, die hun winstgevendheid zou uithollen. Draghi wees die kritiek grotendeels van de hand. ‘Het is duidelijk dat de lage rente op termijn ook risico’s met zich meebrengt’, zei hij. ‘Maar de lage rente is nu noodzakelijk om het herstel van de economie tot stand te laten komen.’