• -

Eerste stap zwarte lijst belastingparadijzen

Category:Nieuwsbrieven

16 Sep 2016 Bron: ANP

De Europese Commissie heeft donderdag in Brussel een ‘scorebord’ gepresenteerd waarop 160 niet-EU-landen worden getoetst op hun belastingregiem. Het is een eerste stap naar een gezamenlijke zwarte lijst van belastingparadijzen en landen die niet willen meewerken aan de internationale bestrijding van belastingontwijking. Die moet eind 2017 klaar zijn.

Zwarte lijst

‘De EU neemt goed fiscaal bestuur zeer serieus. Het is redelijk dat ook van onze internationale partners te verwachten’, aldus EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen). Het scorebord is geen ranglijst en geeft geen oordeel, benadrukt de commissie. Ze vraagt de lidstaten nu te beslissen welke landen verder moeten worden gescreend. ‘De zwarte lijst wordt het instrument waarmee wij derde landen zullen aanpakken die weigeren het spel eerlijk te spelen.’

Toetsing

De commissie keek onder meer naar de financiële activiteiten, transparantie en risicofactoren als het gebruik van fiscale lokkertjes in de getoetste landen. De 48 minst ontwikkelde landen in de wereld zijn buiten beschouwing gelaten. Ook de vijf Europese landen waarmee de EU afspraken heeft over de uitwisseling van belastinggegevens, staan niet op het scorebord. Het gaat om Zwitserland, Liechtenstein, Andorra, Monaco en San Marino.

Samenwerking

Sinds de afgelopen jaren, tot grote publieke verontwaardiging, wereldwijd belastingschandalen aan het licht zijn gekomen, hebben de EU en de 35 in de OESO samenwerkende landen waaronder de VS, Japan en Australië, de handen ineen geslagen om belastingontwijking aan te pakken.